Carmesina i Tirant

25 Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola

Programa

1- Els temps d’Anglaterra

Veri Dulcis Ms. El Escorial Z.II.2
Dindirindin Balada – Montecassino
Quan ay lo mon Pregària. BN. Madrid Ms 105, a.A.113

2- A Sicília, a les portes de l’amor

Zappay [lo campo] Montecassino
La dama d’Aragó Tradicional

3- Estimat Tirant. Grècia

Shatakhi Dzernapar Tradicional Armènia
Mandilatos Tradicional Tràcia
Soleta so jo ací Cançoner del Duc de Calàbria
Brocat i Dança Cantiga de Santa María (CSM 41/119)

4- L’absència de l’enamorat. Àfrica

Meçadar Zidane
Sons de batalla Improvisació percussió
Açoch Dansa de les tres cultures

5- El triomf de la mort i de l’amor

Planctus Contrafactum E-Pm Nr.3
Al jorn del judici El cant de la Sibil·la
Estampie Rocamadour Cantiga de Santa Maria (CSM159)

Dia 9 d’agost, diumenge. Palau de Congressos, 19.30 h

Carmesina i Tirant

Capella de Ministrers (València)

Lletres de Carmesina a Joanot Martorell
Un espectacle didàctic musical de Capella de Ministrers

Mara Aranda, Carmesina
Toni Aparisi, Tirant lo Blanch

Per a públic familiar a partir de 6 anys
Entrada lliure

Capella de Ministrers
Carles Magraner, violes d’arc
Eduard Navarro, duduk / xirimies / cornamusa
Pau Ballester, percussions
Robert Cases, cítola / llaüt i guitarra renaixentista
Jota Martínez, viola de roda / setar i shofar
Versió lliure de Vicent Josep Escartí sobre la novel·la de Joanot Martorell
Idea originial i direcció musical de Carles Magraner
Imatges originals de Carmesina i Tirant realitzades per Toni Espinar
Direcció escénica i coreografia de Toni Aparisi
Vestuari cedit per la Conselleria d’Eduació, Cultura i Esport de la Generalitat ValencianaCarmesina i Tirant

Un viatge musical a l'Edat Mitjana

És aquesta una proposta didàctica d'espectacle delicat, fet amb cura, respectuós i compromès amb l'art i el públic... Si pensem, a més, en el públic de primària i secundària, encara resulta més extraordinari trobar-nos amb un espectacle com el que ens ofereix Capella de Ministrers.

Carmesina i Tirant ens apropa a la música del nostre Segle d'Or amb una proposta pensada especialment per al públic més jove. En aquesta producció es combinen diversos elements essencials que fam veure l'espectacle com un tot humanista on literatura, poesia, pintura, art, història conflueixen utilitzant la música com a vehicle d'unió. No és aquesta una història medieval en la qual trobem unicorns, fades, paisatges imaginaris i fantàstics, castells boirosos o jardins encantats, éssers mitològics o amb poders màgics, princeses en pors esperant a ser rescatades pel seu cavaller o personatges immortals amb poders màgics. Tirant lo Blanch podria ser un personatge real d'aquella època que defensa la virtut i els nobles ideals manifestats en la guerra, l'amor i la mort. Ell i Carmesina ens portaran a conéixer millor el nostre passat, el seu temps i amb la música gaudir i reflexionar sobre el nostre.

Capella de Ministrers. Carles Magraner ens fa una proposta musical i escènica que desenvolupen diversos músics de Capella de Ministrers. En aquesta proposta didàctica s’utilitzen projeccions, les quals reforcen l'estructura narrativa i musical i una posada en escena en la qual dos seran els personatges que participen en l'espectacle Tirant lo Blanch: Personatge principal i honorable cavaller que aconsegueix les seues victòries. Capaç d'enamorar a la més bella de les princeses amb les seues virtuts.

Carmesina: L’enamorada del Tirant (només veure-la ja queda encisat per ella) Princesa de l'Imperi Grec i amb una bellesa espectacular aconsegueix que el Tirant li declare el seu amor. Es caracteritza principalment per la seua cultura i educació i a l'igual que el Tirant posseeix una gran astúcia.

Argument i guia musical. Prenent com a base la mateixa novel·la de Joanot Martorell es fa un fil conductor on es repassen els elements essencials de la música del nostre Segle d'Or amb les influències pròpies de l'època. Així la narració de l'obra permet presentar de manera didàctica la
història de la música des de l'Edat Mitjana fins al Renaixement vinculada a la Corona d'Aragó. En eixe sentit es presenten èpoques i músiques dels segles XIII al XVI, partint de la música de Trobadors i arribant al repertori dels cançoners renaixentistes. També es presenta un repertori profà i religiós així com les influències musicals de les diverses escoles del Renaixement. Important és mostrar aquelles vessants de la música oriental que conformen també part de la nostra història i la del Tirant, com bé serien les músiques andalusines o del mediterrani. Una part important de l'espectacle és la iconografia i l'organologia, on els instruments musicals s'endinsen en la història.

VENDA ENTRADES

ENTRADES: 12 €.

ABONAMENT DE 10 CONCERTS: 100 €. ABONAMENT DE 5 CONCERTS: 50 €

Venda anticipada:

A partir del dia 3 de juliol a través de www.entradas.com. 

A partir de l’1 d’agost, venda d’entrades al Palau de Congressos de Peníscola (C/ Blasco Ibáñez 10, esq. Mestre Bayarri) de 10 a 14h i de 17 a 20 h.

Horaris especials de taquilla:

Els dies de concert, venda al Castell de 21 a 22.30 h i el dia 6 al Palau de Congressos de 21 a 22.30 h.

Dies 4, 9 i 11, en el Palau de Congressos, dirigit al públic familiar, entrada lliure amb invitació que es repartirà el dia del concert des d’una hora abans en el mateix Palau de Congressos.