Mediterrània. Un mar de vilanellas, villancicos y canciones

25 Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola

Dia 8 d’agost, dissabte. Castell del Papa Luna, 22.30h

Mediterrània. Un mar de vilanellas, villancicos y canciones

Capella de Ministrers (València)

Elia Casanova, soprano
Pino de Vittorio, tenor, chitarra battente i nacchere
David Antich, flautes
Aziz Samsaoui, kanun i saz
Eduard Navarro, cornamusa, xirimia i llaüt
Robert Cases, guitarra i tiorba
Pau Ballester, percussió
Lixsania Fernández, violone
Carles Magraner, violes i direcció

Preu entrada: 12€


Programa
Antonio Valente (c.1520-c.1581)  

Lo ballo dell’Intorcia
Gagliarda napolitana 

Athanasius Kircher (1602-1680)

Antidotum Tarantulae
Tarantella Napoletana - Tono Hypodorico

__________________________________

Giovan Leonardo Primavera (c.1540–1585)

Villanella ch’all acqua vai

Villotte alla napoletana a tre voci
Vinegia 1566

In Toledo’una donzella
__________________________________

Lucas Ruiz de Ribayaz (1626-?) 

Españoletas, Xacaras & Tarantela

Vincenzo Fontana (C.1550)
Canzone Villanesche alla napolitana. Venettis 1545
Io ti vorria contar la pena mia
Tu sai madonna mia
La Cortesia

Andrea Falconieri (1585/6-1656)

Passacalle & Brando
__________________________________

G. Frescobaldi (1583-1643) 

Cosi mi disprezzate
Se l’aura spira

Claudio Monteverdi (1567-1643) 

Sì dolce è’l tormento
__________________________________
Tradicional 

Sona a Battenti. Tarantella

Tradicional de la Puglia 

Tu bella ca lu tieni lu pettu tundu. Tarantella

Stefano Landi (1586?-1639) 

Passacaglia della Vita

Tradicional 

Canto dei carrettieri & Cant de batre

Anònim (segle XVII) 

Ciaccona del Paradiso e dell’Inferno

Notes


Aquest programa celebra la interculturalitat, la tradició i el patrimoni del Mediterrani i posa en comú la música de dues grans ciutats com són Nàpols i València. Parlem d'una mar que hauria d'unir, que antany va servir com a font d'inspiració per a molts intel·lectuals que fugien dels tabús protestants, i que hui dia s'ha convertit en escenari de mort, desigualtats i enfrontaments constants per conflictes polítics que semblen inabastables. Un espai on la realitat de la immigració pren primacia davant qualsevol altra qüestió vital i on la música torna a ser un llenguatge d'unió i universal.

Carles Magraner

Carles Magraner naix a Almussafes (La Ribera Baixa. València) i allí mateix inicia els seus estudis musicals, que continua després en els conservatoris de València, Carcaixent, on obté el títol de professor de violoncel i el Conservatori Superior de València. Molt prompte, se sent captivat per la música antiga i s'especialitza en violoncel barroc i viola de gamba, amb estudis a Barcelona, Madrid i Tolosa. A més, cursa diversos seminaris sobre música medieval, renaixentista i barroca, complementant la seua formació en música ibèrica d'entre els segles XI-XVIII.

Obté el Premi a la Creativitat Musical de la Universitat de València en els anys 88 i 89 i del Ministeri de Cultura de joves intèrprets. Carles Magraner és Màster en Música en l'especialitat de música antiga i Doctor en Música per la Universitat Politècnica de València. Ha desenvolupat una gran activitat concertística com a solista i en diverses agrupacions de cambra, però també ha compartit els seus coneixements com a professor en diversos conservatoris. La seua faceta més coneguda és director fundador de Capella de Ministrers des de 1987.

Capella de Ministrers

Des de la seua creació l'any 1987, el grup Capella de Ministrers, sota la direcció de Carles Magraner, ha desenvolupat una important tasca investigadora i musicològica en favor del patrimoni musical espanyol, des de l'edat mitjana fins al segle XIX. El resultat, transformat en testimoniatge musical, conjuga a la perfecció tres factors clau: el rigor històric, la sensibilitat musical i, molt especialment, un incontenible desig de comunicar-nos i fer-nos partícips d'aquestes experiències.

L'activitat concertística de la formació ha sigut molt intensa des de l'inici de la seua activitat, recorrent les millors sales de música d'Espanya, la seua projecció és també internacional. L’ensemble ha realitzat més de 1500 concerts en els cinc continents.

Aquesta trajectòria d'estudi i recuperació de la música antiga ha quedat recollida en els discos que ha gravat per a EGT, Blau, Auvidis i CDM, segell discogràfic exclusiu de Capella de Ministrers, obtenint molt bones crítiques per part de la premsa especialitzada, a més de premis i distincions entre les quals destaquen Millor Producció Discogràfica atorgat pel Ministeri de Cultura, Premi Important de l'editorial Premsa Valenciana, el Premi Cívic 2008 d'Almussafes-Ribera Baixa, el distintiu segell de qualitat de la GVA Mediterranew Musix i el Premi Internacional de Música Clàssica 2018 (ICMA) en la categoria de Música Antiga pel seu disc Quattrocento i el Premi Carles Santos de la Música Valenciana 2018 al millor disc de recuperació de patrimoni per La ruta de la seda.

La seua activitat ha anat més enllà de l'estrictament musical, realitzant incursions en les arts escèniques en col·laboració amb reconeguts directors com Àlex Rigola, Juli Leal, Vicent Genovés, Jaume Martorell i Bigas Lluna; amb coreògrafs com Santiago Sempere, amb el Cor de la Generalitat Valenciana, amb músics d'altres disciplines com Joan Enric Lluna o Miguel Marín, fins i tot amb reconeguts artistes del panorama contemporani com Isabel Muñoz, Eva Lootz o Carmen Calvo.

Les ajudes institucionals per part de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana i de l’INAEM del Ministeri de Cultura, permeten que hui siga una realitat la difusió discogràfica i concertística a nivell nacional i internacional. La Universitat de València, per part seua, patrocina les activitats d'investigació, recuperació i difusió del patrimoni musical realitzades per Capella de Ministrers.

VENDA ENTRADES

ENTRADES: 12 €.

ABONAMENT DE 10 CONCERTS: 100 €. ABONAMENT DE 5 CONCERTS: 50 €

Venda anticipada:

A partir del dia 3 de juliol a través de www.entradas.com. 

A partir de l’1 d’agost, venda d’entrades al Palau de Congressos de Peníscola (C/ Blasco Ibáñez 10, esq. Mestre Bayarri) de 10 a 14h i de 17 a 20 h.

Horaris especials de taquilla:

Els dies de concert, venda al Castell de 21 a 22.30 h i el dia 6 al Palau de Congressos de 21 a 22.30 h.

Dies 4, 9 i 11, en el Palau de Congressos, dirigit al públic familiar, entrada lliure amb invitació que es repartirà el dia del concert des d’una hora abans en el mateix Palau de Congressos.