Herois duo

25 Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola

Dia 11 d’agost, dimarts. Castell del Papa Luna, 22.30h

Herois duo

Il dolce incontro Ensemble (Castelló)

Francesca Sales, mezzosoprano
Rafael Quirant, sopranista
Javier Carrau, violí
Joan Cervera, Violí
Amparo Camps, violí i viola
Anna Pitarch, violoncel
Ovidio Giménez, fagot
Ferran Pisà, tiorba
Javier Caballero, clavecí
Victor Yusà, violí i direcció

Preu entrada: 12€

Programa

Herois duo. Àries i duos d’òpera en estil italià

Giustino
Il Giustino RV 717, Simfonia Antonio Vivaldi

Rodelinda i Bertarido
Io tʼabbraccio (Òpera: Rodelinda, HWV 19)Georg Friedrich Händel

Mirtillo
Sento brillar nel sen (Òpera: Il Pastor Fido, HWV 8) Georg Friedrich Händel

Epitide
Sposa, non mi conosci (Òpera: Merope) Geminiano Giacomelli

Lotario
Sento in seno (Òpera: Tieteberga, RV 737) Antonio Vivaldi

Anastasio
Vedró con mio diletto (Òpera: Il Giustino, RV 717) Antonio Vivaldi

Semandra i Sifare
La gioia chʼio sento (Òpera: Mitridate) Nicola Porpora

Acis
Alto Giove (Òpera: Polifemo)Nicola Porpora

Cleopatra
Piangerò la sorte mia (Òpera: Giulio Cesare in Egitto, HWV 17) Georg Friedrich Händel

Cleopatra i César
Caro! Bella! (Òpera: Giulio Cesare in Egitto, HWV 17) Georg Friedrich Händel

Almirena i Rinaldo
Scherzano sul tuo volto (Òpera: Rinaldo, HWV 7) Georg Friedrich Händel

Notes al programa

Giustino, Polifemo, Lotario, Ariodante, Mirtillo i Anastasio, entre molts altres, són clars exemples dels personatges principals de les composicions operístiques de la primera meitat del settecento, els Herois. Els llibrets d'òpera seriosa en estil italià solien prendre com a font d'inspiració els drames de l'antiguitat clàssica que comptaven amb personatges dotats de qualitats principesques i un fort sentit de la moralitat, i en els quals es donaven conflictes entre l'amor, l'honor i el deure, tot açò en un llenguatge ornamentat i elegant. A aquests Herois, els principals compositors de principis del segle XVIII Vivaldi, Porpora, Caldara i Händel, amb l'ús del model de composició d'ària da capo i juntament amb l'auge dels castrati donant vida a aquests personatges, suposen el primer zenit del gènere operístic.

Herois duo, una producció d’Il Dolce Incontro, presenta un programa de concert en el qual àries i duos escrits per a aquests personatges i simfonies i obertures instrumentals d'òpera es combinen per a oferir el gènere més popular en gran part dels teatres de l'Europa del XVIII.

Il Dolce Incontro

Il Dolce Incontro és un projecte dut a terme per Víctor Yusà, Anna Pitarch i Francesca Sales, amb l'objectiu d'interpretar i recuperar el repertori dels segles XVII i XVIII. Naix de la necessitat per generar en la província de Castelló un grup format per músics professionals especialitzats en música històrica interpretada amb instruments d'època. 

Un dels seus objectius ha sigut contribuir a la difusió de la música amb criteris historicistes, amb la finalitat d'oferir una visió fidedigna i reveladora de la música tal qual es va concebre.

Es conforma com una agrupació oberta i flexible, que adapta el nombre i varietat dels seus músics en funció de les especificitats que cada programa requereix.

Francesca Sales, mezzosoprano

Naix a Castelló. Inicia els seus estudis musicals en el Conservatori Mestre Tárrega de Castelló amb la professora de cant Margarita Fernández, i obté el premi Honorífic de Final de grau. Prossegueix els seus estudis amb el tenor Lambert Climent,s’examina en el Conservatori Liceu de Barcelona i rep les màximes qualificacions. Assisteix als seminaris sobre Música Antiga i Barroca en la Universitat de Salamanca i rep classes del contratenor Carlos Mena, el professor de Cant de la Schola Cantorum Basilensis Richard Levitt, el professor d'interpretació Barroca David Mason, entre altres. Ha rebut clases magistrals de diferents figures rellevants en la música historicista com ara Montserrat Figueras, Emma Kirkby, Nancy Argenta i Robert King. En l'actualitat rep classes del professor de cant Antonio Lemmo. Ha sigut membre fundador del Cor Ciutat de Castelló i el Cor de Cambra LʼAcadèmia dʼOrfeu. Des de l'any 1999 col·labora habitualment amb el Cor de la Generalitat Valenciana i ha actuat dirigida pel Mestre Zubin Mehta, Lorin Maazel, Yaron Traub, R. Chailly, K. Penderecki, entre altres.

Rafael Quirant, sopranista

Naix a València el 10 d'octubre de 1996, besnét d'una cèlebre soprano de principis de segle, Carmen Tur, ben d'hora, amb tan sols 11 anys començaria a cantar a l'escola coral infantil Ricardo Pitarch de la localitat de Vall de Uxó.

Va fer la seua incursió en el cant amb classes de la mà de Nereida López i més tard de Ricardo Castelló amb qui va treballar durant quatre anys. Va mostrar el seu interés per formar-se en el cant i va ingressar en el conservatori professional de música Francesc Penyarroja de Vall de Uxó, com a alumne d'Alberto Guardiola. Durant tots aquests anys ha fet clases magistrals amb Carlos Chausson, Robert Expert, Nancy Fabiola Herrera, Xavier de Sabata i Miquel Ortega.

Ha sigut finalista en la 95a Convocatòria del Concurs de Joventuts Musicals d'Espanya en la modalitat de cant i finalista en el Concurs Nacional d'Òpera d'Albacete.

Entre el seu repertori operístic destaquen papers com Cherubino de Le nozze di figaro de Mozart, Griselda de Bajazet de Vivaldi, Tancredi de Rossini o Septimus de Theodora de Händel. En l'àmbit d'oratori ha cantat fragments de cantates de Bach, del Messies de Händel, Stabat Mater de Pergolesi o el motet Exsultate, jubilate de Mozart.

VENDA ENTRADES

ENTRADES: 12 €.

ABONAMENT DE 10 CONCERTS: 100 €. ABONAMENT DE 5 CONCERTS: 50 €

Venda anticipada:

A partir del dia 3 de juliol a través de www.entradas.com. 

A partir de l’1 d’agost, venda d’entrades al Palau de Congressos de Peníscola (C/ Blasco Ibáñez 10, esq. Mestre Bayarri) de 10 a 14h i de 17 a 20 h.

Horaris especials de taquilla:

Els dies de concert, venda al Castell de 21 a 22.30 h i el dia 6 al Palau de Congressos de 21 a 22.30 h.

Dies 4, 9 i 11, en el Palau de Congressos, dirigit al públic familiar, entrada lliure amb invitació que es repartirà el dia del concert des d’una hora abans en el mateix Palau de Congressos.