Peníscola de cine

Peníscola és la ciutat turística per excel·lència de la província de Castelló. El seu nucli antic allotja el castell del Papa Luna, monument historicoartístic nacional. Benet XIII hi va habitar a partir de la segona dècada del segle XV, amb la qual cosa el va convertir en una de les tres úniques seus papals que hi ha al món. 

Els carrerons que formen el nucli antic de la ciutat, així com les seues muralles, fan d’aquesta ciutat un plató cinematogràfic únic. Les seues platges, cales i altres paratges del Parc Natural de la Serra d’Irta han atret directors, localitzadors i productors de diferents llocs del món. 

Peníscola va començar a ser una localització triada pels cineastes el 1913 amb la pel·lícula de cinema mut Ana Cadova dirigida per Fructuós Gelabert, un dels pioners del cinema espanyol, en col·laboració amb la productora de Nova York Cox&Co. Però va ser la superproducció internacional del film El Cid la que va internacionalitzar la ciutat, gràcies al renom dels seus protagonistes: Charlton Heston i Sophia Loren. Van ser diverses les pel·lícules del director espanyol Berlanga: Calabuch i París-Tombuctú i altres molts films, principalment espanyols, fins sumar més de 22 títols.

Últimament, pareix ser que les sèries han pres el relleu de les pel·lícules, i Peníscola ha sigut triada com el marc perfecte per desenvolupar les històries d’El Chiringuito de Pepe, produïda per Mediaset per a Telecinco, i de la internacionalment coneguda Game of Thrones, d’ HBO, en què la ciutat de Peníscola és protagonista en la sisena temporada.

Per altra banda, el vincle de Peníscola amb el cinema no es limita sols a ser l’escenari de diferents produccions. Durant 20 anys, la ciutat va acollir el Festival Internacional de Cinema de Comèdia de Peníscola, que, en la seua època daurada, va aconseguir atraure fins i tot a públic estranger amb artistes com Charlton Heston i Bo Derek.

 Durant la visita, anirem veient algunes de les localitzacions d’aquestes sèries i pel·lícules, gràcies a les quals podrem descobrir curiositats sobre els seus rodatges o com el cinema ha retratat una Peníscola que, de vegades, ens costa reconéixer.