Platja Sud

En honor a la Mare de Déu de l’Ermitana se celebren les Festes Patronals de Peníscola el mes de setembre. Durant tots aquests dies de fervor i devoció, s’organitzen multitudinaris actes, com la proclamació de la Reina de les Festes i la seua Cort d’Honor, els espectaculars focs artificials, les danses tradicionals, la solta de vaquetes i les acolorides desfilades de moros i cristians. Aquestes desfilades es representen en la pel·lícula de Luis García Berlanga, París Tombuctú, en la platja Sud, i encapçala la desfilada la farmacèutica Trini Puchades, interpretada per Concha Velasco.

La pel·lícula guarda grans similituds amb Calabuch, ja que tracta d’un doctor que deixa París per una crisi personal i decideix arribar en bicicleta fins a Tombuctú, però a meitat de camí para en un poble de la Mediterrània anomenat Calabuch. És a dir, Berlanga ens torna a portar al mateix poble al qual el professor Hamilton havia arribat 42 anys abans. En aquesta localització es va gravar un dels moments més recordats de la pel·lícula.


Far

En el film de Luis García Berlanga, París Tombuctú, apareix com escenari el castell del Papa Luna durant la celebració d’una paella monumental patrocinada per l’exmarit de l’alcaldessa de Calabuch, interpretada per l’actriu Cristina Collado. En aquesta seqüència d’imatges de la pel·lícula es veu de fons l’emblemàtic far de Peníscola, en el qual l’empresari està discutint en la distància amb la seua exmuller, l’alcaldessa.

El Far és una construcció típica marina per a l’avís lluminós nocturn dels navegants. La seua llum abasta unes 35 milles. El Far era un punt de referència en el poble, d’aquí que el carrer contigu prenguera el nom de Farons. La construcció actual és de l’any 1892.


 

 

Plaça d'Armes

En aquesta ubicació es va rodar part de la pel·lícula París Tombuctú, ja que és la plaça que allotjava la farmàcia que, a la vegada, és la casa de la família que protagonitza aquest film, la família Puchades.

És escenari de la recepció institucional dels turistes txecs per part de l’alcaldessa i el seu seguici; a més, en aquesta plaça també esdevé el cap d’any, i es veu de fons l’església de la Mare de Déu de l’Ermitana, a la façada de la qual hi ha una pantalla que indica el compte enrere per a l’entrada al nou mil·lenni.

La plaça d’Armes es troba als peus del castell del Papa Luna i destaca d’aquest lloc la presència d’unes escales que duen fins a l’església de l’Ermitana.