Exposició - Instruments musicals del Rei Savi

MARA ARANDA Y JOTA MARTÍNEZ

XXVII Festival internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola (Producció de l'Institut Valencià de Cultura, Diputació de Castelló i Ajuntament de Peníscola)

Tots els dies des del 28 de juliol fins al 7 d'agost -  de 17 a 20.30 h -  Casa de l'Aigua de Peníscola - Entrada lliure

Jota Martínez
Especialista en instruments de la tradició medieval espanyola

La seua formació musical, en molts casos autodidacta, ha estat reforçada des del començament per tallers i cursos amb especialistes en la gran varietat d'instruments que Jota Martínez pot arribar a tocar. Entre altres mestres: Valentín Clastrier, Gilles Chabenat, Pascal Lefevre, Isabel Pignol, Ana Lise Foi, Patric Boufard, Mathias Loibner, Ricardo Delfino, David Mayoral, Eliseo Parra, Mauricio Molina, Glen Vélez, Begoña Olavide, Pedro Estevan, Paloma Gutierrez del Arroyo, etc.

Des de 1998, ha treballat com a multiinstrumentista, en estudi i en directe, en grups de música antiga com: Canto Figurado (Ars Nova), Coral Alfons X el Savi (música medieval espanyola), Música Antiga Eduardo Paniagua, Capella de Ministrers (Música Antiga), Axivil (música antiga), A l'Andalús Project (música tres cultures en Al-Ándalus), Ensemble Diatessaron (música barroca), Ensemble Xácara (música medieval i renaixement), Ensemble L´Allegrezza (música prebarroca espanyola).

En l'actualitat dirigeix l'Ensemble que acompanya a Mara Aranda en els seus programes relacionats amb la música antiga i sefardita i també el seu propi, especialitzat en música i instruments medievals espanyols de les tres cultures. En 2017 crea el Ensemble Alfonsí, un projecte sobre música i instruments relacionats amb les obres d'Alfons X El Savi i que és únic i inèdit, conceptualment parlant, a tot el món.

En els seus més de 25 anys de trajectòria professional, ha recorregut els cinc continents, unes vegades amb el seu nom propi i altres com a col·laborador, visitant els festivals més prestigiosos a nivell internacional i s'ha convertit en un ambaixador dels instruments medievals espanyols. També ha realitzat nombroses conferències relacionades amb el seu treball d'estudi, documentació i reconstrucció d'instruments medievals.

Cal destacar el seu treball en un projecte d'estudi i reconstrucció dels instruments de la tradició medieval espanyola, que compta en l'actualitat amb quasi 200 peces i que va oferir com a fruit al juny de 2017 la publicació del llibre-disc Instruments musicals de la tradició medieval espanyola que ha sigut reeditat al març de 2019.

En 2018 i 2019, realitza un estudi organològic i dirigeix la reconstrucció de 9 instruments musicals representats en el cassetonat gòtic-mudèjar de l'església de la Sang o de Santa María de Llíria (València).

Des de 2019 és director artístic del festival de música antiga i patrimoni a la ciutat de Llíria eMe i també és assessor de la directora del CIMM (Centre Internacional d'investigació de la música medieval de la Valldigna), Mara Aranda.

Des de l'any 2005 compon, grava i produeix música per a documentals, curtmetratges, Apps, vídeo clips i musicals en el seu propi estudi, Pilgrim Rècords, especialitzat en músiques antigues i d'arrel.

És destacable la labor que realitza en la seua pàgina web, on ha creat un museu virtual anomenat Instrumentarium, per a exposar la seua col·lecció de reconstruccions i rèpliques d'instruments medievals i on es poden consultar els resultats de les seues experiències, estudis i la informació organològica que acompanya als més de 200 instruments inclosos en ell.

En 2004 va començar a documentar, reconstruir i tocar els instruments musicals representats en l'obra alfonsí. El fruit ha sigut la formació de l'única col·lecció completa del món del que hem anomenat Instrumentarium musical alfonsí, que compta amb 75 peces, i la publicació d'un llibre i diversos discos amb l'exposició de tot el seu treball en aquest sentit.

En 2020, el seu disc Instrumentos para loar a Santa María, amb el seu Ensemble Alfonsí, va rebre el premi Carles Santos com a millor disc de recuperació de patrimoni musical entregat per l'Institut Valencià de Cultura.

www.jotamartinez.com

Mara Aranda

Mara Aranda és una de les intèrprets valencianes amb més projecció internacional. Quasi tres dècades durant les quals ha investigat i cantat músiques valencianes, turques, gregues, occitanes i músiques antigues, medievals i sefardites, que han deixat com a resultat quasi una vintena de discos propis d'excel·lent factura mereixedors de premis i reconeixement per part de públic i també de mitjans especialitzats.

El treball de Mara Aranda al voltant de la tradició mediterrània ha aconseguit internacionalitzar unes llengües i tradicions que mai havien arribat tant lluny ni amb tanta força com s'aprecia en Dèria (Galileo-mc, 2009), millor disc de músiques del Món de 2009 per la UFi en els Premis de la Música Independent, per votació popular. També triat millor disc segons el programa Hidrògen dirigit per Albert Reguant per a Icat FM. Així mateix va ser la producció de world music espanyola més destacada de l'any 2009: TOP 10 en la llista anual dels World Music Charts Europe, durant 4 mesos consecutius i únic grup espanyol en els 10 primers llocs del resum anual de la llista, a més de millor disc de folk en els premis Ovidi Monllor de 2009 i nominat, a més, als premis per millor lletra i millors arranjaments. Amb Lo testament (Bureo Músiques 2013) continua la línia de treball clara i contundent que s'iniciara amb Dèria, alçant-se a les poques hores del seu llançament amb el premi Ovidi Monllor al Millor disc de folk 2013. En 2015 celebra els seus 25 anys de trajectòria professional amb el disc Mare Vostrum, dedicat a l'espai cultural del Mediterrani, font d'inspiració en tota la seua producció literària i musical, sent guardonat com a Millor disc de folk 2015.

Com a investigadora i intèrpret de música sefardita, Mara Aranda ha realitzat viatges de residència per a la investigació i estudi d'aquesta tradició a Salònica (2003-2004) i Istanbul (2006-2007). Resultat d'aquest exercici ha sigut l'edició de Músiques i cants dels jueus sefardis (Galileu-mc, 2005) i Sephardic Legacy (Bureo Músiques, 2011). En 2014 apareix Música encerrada, acompanyada per Capella de Ministrers.

En 2017 té lloc el llançament de la seua obra més completa, una col·lecció composta per cinc discos dedicats a les principals geografies de la diàspora. El primer volum guardonat amb el títol a millor disc europeu de l'any i 9é en el ránking mundial per la Transglobal World Music List, es va titular Sefarad en el corazón de Marruecos. El llançament mundial del segon volum Sefarad en el corazón de Turquia va ser el 22 d'abril de 2019. Al desembre del mateix any rebia el guardó al millor disc europeu de l'any quedant en la 5a posició de tota la producció mundial de l'any. Seguiran, successivament els dedicats a Grècia, Bulgària i antiga Iugoslàvia.

Des de 2020 és la directora i creadora del CIMM. Centre Internacional per a la Investigació i Interpretació de la Música Medieval. Amb seu en el Reial Monestir de Santa María de la Valldigna, a Simat de la Valldigna, on es manté una programació anual de concerts, conferències, jornades, festivals i cursos especialitzats en músiques i instruments medievals.

www.mara-aranda.com

Instrumentarium musical alfonsí Exposició d'instruments representats en els Còdex d'Alfons X El Savi. (1221-1284)

Del Rei Savi diu un dels seus col·laboradors jueus que:
«amó e allegó a sí las ciencias e los sabedores dellas, e alumbró e cumplió la grant mengua que era en los ladinos por defallimiento de los libros de los buenos philósophos e probados»

(Va estimar les ciències i es va envoltar de savis, i va acabar amb la gran falta que hi havia entre els cristians de llibres de bons i provats filòsofs).

La col·lecció completa dels instruments musicals d’Alfons X el savi torna a sonar després de huit segles de silenci en una reconstrucció que ja ha fet història.

Els 75 instruments musicals reconstruïts a partir de les miniatures dels còdexs alfonsins, manuscrites i il·lustrades pels millors copistes medievals, tornen a sonar després de 800 anys.

La música dels manuscrits alfonsins, amb els instruments representats en ells, és una cosa inèdita que podrà veure’s i sentir-se per primera vegada des que fa més de huit-cents anys serviren de model per a les il·lustracions que acompanyen l’obra literària i musical del rei castellà. Aquests instruments musicals han dormit entre les pàgines de pergamí dels còdexs medievals, durant centúries, només a l’abast de les mirades d’uns pocs privilegiats que es van acostar fins ells per a fer treball de recerca, estudi o documentació.

És la primera col·lecció completa en el món d’aquestes característiques i li la devem a Jota Martínez, especialista en instruments musicals de la tradició medieval espanyola, que durant quinze anys s’ha dedicat a fer possible aquest magne projecte. A partir d’aquest moment es constitueix no solament com un assoliment per a qui l’ha fet possible, sinó que pel seu enfocament rigorós i encertat passa a ser testimoniatge viu de la gran riquesa de la nostra cultura, referent per a organòlegs, lutiers, medievalistes, músics o historiadors i per la seua transcendència i envergadura, patrimoni de la humanitat.

Sobre el projecte

En 2004 Jota Martínez comença la tasca de documentació i reconstrucció dels instruments musicals representats en les obres que va manar escriure Alfons X. En 2020 aconsegueix completar l’única col·lecció integra en el món del que anomenarem Instrumentarium musical alfonsí, fidel reconstrucció dels diferents instruments musicals que trobem en les il·luminacions i miniatures dels manuscrits realitzats en la cort del rei castellà. Un total de 75 peces entre les quals trobem els avantpassats de la nostra guitarra actual, la cítola a més de saltiris, trencada, odrecillo, rabel o rubeba fins a completar la llista de les reconstruccions.

A més de les fonts iconogràfiques que ens han arribat i les escasses entrades literàries i registres de l’època, una font molt important a l’hora de reconstruir, tant els instruments com el repertori, ha sigut el folklore i la música tradicional i d’arrel. En la cultura popular de tot el Mediterrani han quedat pistes que han aplanat el treball per a la seua recuperació. Jota Martínez com organòleg, musicòleg i medievalista, s’ha referenciat també en aquestes tradicions, volent trobar les connexions que ens uneixen a aquest passat per a mostrar, sens dubte i amb total confiança i realisme, una proposta que uneix el rigor històric a la tradició.

Sobre l’exposició

S’exposen 30 dels 75 instruments reconstruïts després del procés de documentació elaborat per Jota Martínez. Els instruments van acompanyats de cartelons de 70 x 70 cms. amb ampliacions de les miniatures que han inspirat la reconstrucció de les rèpliques i també xicotets cartells amb el nom de cadascun dels instruments i l’artesà, violer o lutier que ha fet el treball.