A tribute to tears. Sonates de Georg Friedrich Händel

25 Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola

Dia 7 d’agost, divendres. Castell del Papa Luna, 22.30h

A tribute to tears. Sonates de Georg Friedrich Händel

L’Apothéose Ensemble (Madrid)

Laura Quesada traverso
Victor Martínez, violí barroc
Carla Sanfélix, violoncel barroc
Asís Márquez, clavecí

Preu entrada: 12€

Programa
George Friderich Händel (1685-1759)

Trío sonata op. 5 núm. 1 en la major, HWV 396 (1739)
Andante –Allegro –Larghetto –Allegro –Gavotte

Sonata per a violí en re menor, HWV 359a
Grave –Allegro –Adagio –Allegro

Sonata en trío en re major, op. 5, núm. 2, HWV 397
Adagio –Allegro –Musette (Andante –Allegro –Andante) –Marche –Gavotte

Sonata per a violí en re major, HWV 371 (1749-1750, arr. per a traverso)
Affetuoso –Allegro –Larguetto -Allegro

Sonata en trío en si menor, op. 2, núm. 1, HWV 386b (1733)
Andante –Allegro ma non troppo –Largo -Allegro

Sonata en trío en fa major, op. 2, núm. 4, HWV 389 (1733)
Larguetto–Allegro –Adagio –Allegro –Allegro

Notes

Després de l'èxit del seu anterior enregistrament, dedicat a recuperar el patrimoni musical conservat a la Biblioteca Nacional d'Espanya, l’ensemble 

L’Apothéose aborda en aquest projecte discogràfic l'enregistrament d'una selecció d'obres del compositor Georg Friedrich Händel (1685-1759). Són precisament les seues interpretacions de Händel les que l’han fet mereixedor dels màxims premis en diverses competicions europees, amb els quals s’ha convertit el jove grup madrileny en un dels grups especialitzats en música antiga de referència al nostre país.

La música barroca tenia com a principal objectiu suscitar i aplacar diversos afectes en l'oïdor. Aquests afectes encara no havien entrat en el terreny del subjectiu i l’irracional, com succeiria més endavant, en el romanticisme, sinó que eren objecte de classificació objectiva i estereotipada. Així, per exemple, el filòsof René Descartes, en el seu influent tractat Les passions de l'ànima (1649), distingia sis estats d'ànim primaris: l'alegria, la tristesa, l'odi, l'amor, l'admiració i el desig. A fi de representar o descriure els diferents afectes, els compositors barrocs disposaven d'un conjunt de «figures musicals». Händel destaca pel profund coneixement d'aquestes figures convencionals, així com per la magistral utilització que feia d'elles, per a emfatitzar l'emoció en les seues obres. No és estrany, per tant, que s'haja atribuït a Wolfgang Amadeus Mozart el següent judici: «Händel entén l'afecte millor que qualsevol de nosaltres; quan el tria, colpeja com un llamp».

L’Apothéose

L’Apothéose naix al desembre de 2015 com a espai de celebració, reflexió i experimentació per als seus components. Des dels seus orígens, el principal objectiu de la formació ha sigut portar la interpretació històrica al nivell més alt, exposant sempre un clar criteri per a fer arribar a l'oïdor el contingut emocional i retòric propi de cada compositor.

El nom de l’ensemble va ser inspirat pel títol de l'obra L’Apothéose de Corelli, de François Couperin, peça que va constituir el primer projecte musical dels integrants del grup i punt de partida d'una fructífera marxa musical. Aclamats per la crítica i el públic donat el format de quartet com a base estable de tots els seus projectes, el colorit i versàtil contingut retòric de les seues interpretacions i, especialment per la contínua qualitat i regularitat del treball que realitzen junts, són considerats hui com un dels grups referents en la interpretació històrica a Espanya.

En els últims anys han aconseguit 12 premis nacionals i internacionalsi sempre han sigut guardonats en tots els concursos en els quals han participat. Entre ells destaca el Primer Premi en la 2019 York Early Music International Young Artists Competition, Regne Unit; Primer Premi, en la Göttingen Händel Competition 2017, Alemanya; el Segon Premi en la prestigiosa Internationaal Van Wassenaer Competition 2018 dins del festival Oude Muziek a Utrecht, Països Baixos; i el Segon Premi en el Concours International de Musique Ancienne de Val de Loire 2017, França, presidit per William Christie.

Tots aquests mèrits porten a L’Apothéose a convertir-se en Grup Resident 2019/2020 del CNDM (Centre Nacional de Difusió Musical) i als principals escenaris internacionals i nacionals com el Oude Muziek d'Utrecht als Països Baixos, el Festival d’Ambronay a França, el York Early Music Festival a Regne Unit, el Internationale Händel Festspiele Göttingen a Alemanya, el Festival Internacional de Santander, la Quinzena Musical de Sant Sebastià, el Festival d'Art Sacre de la Comunitat de Madrid, el Festival de Torroella de Montgrí, el Festival de Música Antiga d'Úbeda i Baeza i el Festival de Música Antiga de Sevilla entre altres.

VENDA ENTRADES

ENTRADES: 12 €.

ABONAMENT DE 10 CONCERTS: 100 €. ABONAMENT DE 5 CONCERTS: 50 €

Venda anticipada:

A partir del dia 3 de juliol a través de www.entradas.com. 

A partir de l’1 d’agost, venda d’entrades al Palau de Congressos de Peníscola (C/ Blasco Ibáñez 10, esq. Mestre Bayarri) de 10 a 14h i de 17 a 20 h.

Horaris especials de taquilla:

Els dies de concert, venda al Castell de 21 a 22.30 h i el dia 6 al Palau de Congressos de 21 a 22.30 h.

Dies 4, 9 i 11, en el Palau de Congressos, dirigit al públic familiar, entrada lliure amb invitació que es repartirà el dia del concert des d’una hora abans en el mateix Palau de Congressos.