Cantica, Magallanes y Elcano, la música de una aventura

25 Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola

Dia 11 d’agost, dimarts. Palau de Congressos, 19.30 h

Cantica, Magallanes y Elcano, la música de una aventura

Emilio Villalba & Sara Marina & Ángeles Núñez (Andalusia)

Emilio Villalba, direcció musical, viola de mà, viola da gamba, viola de roda i arpa
Sara Marina, clavecí, orgue de mà i trompeta marina
Ángeles Núñez, soprano i percussions tradicionals

Per a públic familiar a partir de 6 anys
Entrada lliure

Programa
Marcha turca Anònim / Dimitri Cantemir

De Antequera viene el moro Miguel de Fuenllana, segle XVI

Tirá ya que no quiero Cançoner de Palacio, segle XVI

Ay triste que vengo Cançoner de Palacio, segle XVI

Yo me soy la morenica Cançoner d’Uppsala, segle XVI

Danza de los Ciegos Emilio Villalba

Abenámar Romanç anònim segle XVI

Si habrá este baldrés Juan del Encina, segle XVI

Danza del rey Alonso Anònim segle XVI

La mañana de San Juan Miguel de Fuenllana, segle XVI

Paseábase un rey moro Luis de Narváez, segle XVI

Propignan de melyor Cançoner de Palacio, segle XVI

Puse mis amores Cançoner de Medinaceli, segle XVI

Notes al programa

El present concert és un viatge en el temps, una travessia musical popular i costumista de danses, canticas i romanços del Renaixement espanyol. Obres interpretades tal com van arribar a l'orella dels músics que les van recopilar i van transcriure a paper pautat i llibres de xifres per a viola de mà.

El quadre de la vida musical andalusa en el Renaixement ens ofereix un pintoresc ventall d'artistes: intel·lectuals, humanistes, murris, valents aventurers i il·lusos empobrits que tot ho esperaven de les portentoses Amèriques.

Durant el concert ens submergim per l'ambient d'aventures de l'Andalusia del cinc-cents, coneixent anècdotes i vides dels personatges que la van habitar, centrant-nos en el moment de la visita de Magallanes a la ciutat de Sevilla.

Moments musicals de l'anònim barber de poble, de venedors ambulants i viatgers tocant l'instrument andalús per excel·lència: la guitarra, que ara cura les penes, ara escalfa l'ànima.

Música i poesia eren també oficis d'incertesa.

Emilio Villalba i Sara Marina

Emilio Villalba i Sara Marina són músics especialitzats en l'estudi, recuperació i difusió de les músiques i instruments històrics, fonamentalment, el període artístic comprés entre els segles VIII-XVI. Porten més de 7 anys treballant junts per tot el territori nacional, Portugal i França, amb espectacles de música medieval on conjuguen el teatre, la narrativa i una gran riquesa tímbrica en la interpretació de les peces. En Festivals com a Pòrtic do Paradís (Orense), Femás (Sevilla), Maremusicum (Almeria), Festival Sefardita (Còrdova, Lleó, Girona…), Noites d’Encant (Portugal), IKFEM (Portugal-Espanya), Les heures Musicals (França), Festival Caprichos Musicales (Comillas), Festival Tres Cultures (Toledo)… han obtingut gran èxit de públic i crítica.

En el seu camí d'estudi i aprenentatge sense fi, han reconstruït amb l'ajuda de nombrosos lutiers més de 40 instruments històrics, convertint els seus espectacles musicals en un autèntic museu sonor en escena, perquè interpreten aquestes músiques amb una àmplia varietat d'instruments: violes, saltiris, zamfona, clavisimbalum, organetto, llaüts...
Tenen publicats tres treballs discogràfics: El Doncel de la Mar, melodies medievals des d'Istanbul a costa dóna morte (2014), un original treball didàctic Música per a Princeses, Dracs i Cavallers, música medieval per a xiquets (2015), seleccionat per RNE clàssica i presentat en directe en el 50 Aniversari de Ràdio Clàssica, presentat pel recent Premi Ondas, Martín Llade, Al Andalus, música i poesia andalusina i i el seu últim treball Sephardica: les dones que van conservar la nostra música.

El duo realitza també tallers educatius, conferències i exposicions amb la seua col·lecció Instruments Musicals amb Història. En l'actualitat, estan preparant nous espectacles didàctics, publicacions i tractats de música per a aprendre instruments històrics i audiovisuals educatius sobre les músiques antigues. Produeixen ells mateixos el seu treball audiovisual i discogràfic.
Junts, han creat la Fundació Instruments Musicals amb Història.
www.emiliovillalba.com

Ángeles Núñez

 Cantant soprano i percussionista de formació autodidacta. Amb una dilatada experiència escènica en diferents disciplines artístiques. Coneixedora dels ritmes provinents de la cultura àrab, gràcies al seu coneixement de la dansa oriental. De la mà de la soprano Mariví Blasco, comença la seua marxa en el món del cant medieval i sefardita, en els quals gràcies a la seua àmplia tessitura i musicalitat Ángeles Núñez el desenvolupa amb una bellesa i soltesa dignes d'una veterana. La seua formació en el món de la música oriental la condueix a rebre classes del mestre Amin Chaachoo entre altres mestres de renom. Ángeles Núñez forma part de AXABEBA, encarregant-se del cant i la percussió.

VENDA ENTRADES

ENTRADES: 12 €.

ABONAMENT DE 10 CONCERTS: 100 €. ABONAMENT DE 5 CONCERTS: 50 €

Venda anticipada:

A partir del dia 3 de juliol a través de www.entradas.com. 

A partir de l’1 d’agost, venda d’entrades al Palau de Congressos de Peníscola (C/ Blasco Ibáñez 10, esq. Mestre Bayarri) de 10 a 14h i de 17 a 20 h.

Horaris especials de taquilla:

Els dies de concert, venda al Castell de 21 a 22.30 h i el dia 6 al Palau de Congressos de 21 a 22.30 h.

Dies 4, 9 i 11, en el Palau de Congressos, dirigit al públic familiar, entrada lliure amb invitació que es repartirà el dia del concert des d’una hora abans en el mateix Palau de Congressos.